пʼятницю, 28 липня 2023 р.

 

Реалізація Проєкту «Про збереження та фіксацію історичних документів, фотографій, спогадів очевидців подій періоду ІІ світової війни про Голокост у Мізочі» від «Мережі пам’яті» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.


 

Бібліотека-філія селища  Мізоч багато років займається краєзнавчою діяльністю. За цей період в фонді бібліотеки акумульовано багато інформації краєзнавчого характеру незалежно від тематики і політичних уподобань (в т. ч. і про долю єврейського населення Мізоча, про Голокост на Рівненщині і в Мізочі зокрема), зібраного із найрізноманітніших джерел.

В цей час, коли в Україні йде війна особливо гостро постає питання про збереження цінного і подекуди унікального матеріалу.

Багато інформації в фонді бібліотеки зберігається тільки в паперовому вигляді: фотографії, публікації з періодичних видань, рукописні матеріали, відомості селищної ради, спогади очевидців.

Отож ці документи потрібно оцифрувати для їх збереження (в разі втрати паперового документу буде можливість його відновити). Це дозволить ще і надавати доступ до таких документів віддаленим користувачам бібліотеки, які з якоїсь причини не можуть її відвідати ( за станом здоров’я, перебуваючи далеко від бібліотеки…)

Крім того великий об’єм краєзнавчої інформації зберігається тільки в електронному вигляді в локальній базі. Це старі та сучасні фотографії, публікації із інтернет джерел, відео презентації, фільми…

Для того, щоб вирішити проблему максимального збереження і популяризації краєзнавчого, подекуди унікального матеріалу в умовах повномасштабної війни, а також мати змогу надавати дану інформацію віддаленому користувачу – Бібліотека-філія селища Мізоч взяла участь у конкурсі Проєктів від «Мережі пам’яті».

Завдяки перемозі в конкурсі, бібліотека отримала кошти в рамках проєкту «Мережа пам’яті» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини – на реалізацію Проєкту «Про збереження та фіксацію історичних документів, фотографій, спогадів очевидців подій періоду ІІ світової війни про Голокост у Мізочі».

В результаті до бібліотеки було закуплено:

- принтер із сканером для кольорового друку та для створення цифрових копій документів і фотографій;

- проектор та проекційний екран для демонстрації слайдів, відео презентацій, віртуальних виставок документів, фотографій, відео спогадів очевидців подій;

- зовнішній жорсткий диск для резервного збереження цінної інформації краєзнавчого характеру;

-  фотопапір та офісний папір для створення паперових копій документів, фотографій, які будуть використовуватися у формуванні виставкових експозицій під час проведення масових заходів.

-         Щиро дякую Проєкту «Мережа пам’яті»

 https://netzwerk-erinnerung.de/uk/ ,

https://www.facebook.com/connectingmemory

-         Міністерству закордонних справ Німеччини,

-         Партнеру проєкту Інша Освіта,

-         Координатору проєкту Тарасу Грицюку,

-         Ментору проєкту Петру Долганову,

Крім того щиро дякую за ініціативу, підтримку та віру в нашу перемогу - кандидату історичних наук Роману Михальчуку!

В результаті реалізації Проєкту – в Бібліотеці-філії селища Мізоч буде створений архів цінних історичних документів у паперовому та цифровому вигляді для кращого збереження історичної спадщини для нащадків, що особливо актуально сьогодні, в умовах повномасштабного вторгнення Росії до України.

Жителям Мізоцької громади буде надана можливість оцифрувати документи та фотографії із власних архівів, за умови що вони нададуть право біблотеці користуватись відсканованими фотокопіями. Таким чином бібліотека оцифрує і свою колекцію і поповнить її за рахунок наданих оцифрованих копій, або і оригіналів документів та фотографій.

Оцифровані документи, матеріали будуть популяризуватися через соціальні мережі та через блог «Мізоч історичний», який веде бібліотека.

Під час проведення масових заходів за допомогою проектора будуть проводитися демонстрації слайдів, відео презентацій, віртуальних виставок документів, фотографій, відео спогадів очевидців подій…

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар