неділю, 17 грудня 2017 р.

Слідами історії. Бібліотека та збереження історичної пам’яті (з досвіду роботи міської публічної бібліотеки селища Мізоч Здолбунівського району)

Селище Мізоч розташоване на південному заході Рівненської області в долині поміж невисоких зелених пагорбів. Воно входить до Дермансько-Мостівського  регіонального ландшафтного парку.

Мізоч має глибоке історичне коріння. За весь період свого існування він переживав періоди розквіту та занепаду. Розвиток економіки, культури, освіти, різкі зміни політичного становища, а в результаті – зміни статусу: від маленького села (перша згадка про як датується 1322 р.); власність родини польських магнатів Дуніних-Карвицьких  з магдебурзьким привілеєм (поч. 18 ст.); районний центр у 1940 р.; у 1959 році – селище міського типу до статусу селища у 2017 році.
У різні періоди Мізоч був ареною історичних, політичних, культурних подій, з ним пов’язане життя та діяльність відомих науковців, літераторів, митців, громадських та військових діячів.  
Великий вклад у розвиток Мізоча і Волині зробила родина Дуніних-Карвицких, зокрема Юзеф Дунін-Карвицький – письменник, краєзнавець Волині, енциклопедист, мемуарист. Тут народився Йонаш Кофта[1], працював Юрій Хабатюк[2] та інші.
Територія Мізоча та його околиць зберігає цікаві архітектурні та природничі об’єкти: мальовничий парк створений Діонісієм Міклером[3]; оранжерею Карвицьких муровану в XVIII—XIX ст.; парафіяльний костел ім. Яна Непомуцена (1795), інші .


Історія Мізоча багата та цікава й постійно перебуває у колі професійних інтересів науковців, дослідників, краєзнавців. Зріс попит на інформацію про різні аспекти соціального, економічного, культурного життя багатонаціональної громади Мізоча. Відкриття архівів, ширший доступ до різних краєзнавчих відомостей, активна підтримка громади селища дозволила налагодити якісну роботу щодо відродження та збереження історичної пам’яті селища.
Розпочалася робота із збору інформації, що стосується історичних подій у Мізочі: старі та сучасні фотографії Мізоча і жителів, документи, статті в книгах, публікації в пресі та інтернет-виданнях, фільми, презентації, спогади очевидців подій, книги про Мізоч та його мешканців, а також книги написані мізочанами.
Така діяльність бібліотеки згуртувала навколо себе істориків-краєзнавців, науковців, активних громадян, вчителів, священників та представників влади, бібліотекарів, які стали учасниками краєзнавчого клубу «Берегиня», створеного у 2011 р. Серед них: 

Михальчук Роман Юрійович – кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Рівненського державного гуманітарного університету ( автор книги "Мізоч: трагічні сторінки історії 1939-1955", співавтор брошури "Різдво Богородична церква селища Мізоч", співавтор фотоальбому "Мізоч - рідний край. Mizoch native land", упорядник комплекту листівок "Мізоч 690 Mizoch", автор численних публікацій про Мізоч на сторінках ЗМІ та Інтернет видань) 


Фелонюк Андрій Васильович – кандидат історичних наук, науковий співробітник Львівського відділення інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України ( автор брошури "Юзеф Дунін Карвицький та магдебурзьке право Мізоча на Волині"), 


Жив’юк Андрій Анатолійович – кандидат історичних наук, доцент, завідуючий кафедрою Історії України і спеціальних історичних дисциплін Міжнародного Економіко-гуманітарного Університету ім. С. Дем’янчука (автор багатьох історичних досліджень, опублікованих на сторінках місцевих ЗМІ), Колосова Ірина Сергіївна – історик-краєзнавець, автор багатьох публікацій, присвячених історії Мізоча, Овсійчук Михайло Якимович – Заслужений вчитель України, Відмінник освіти України, Хабатюк Юліана Семенівна – Заслужений вчитель України, Овсійчук Раїса Андріївна – директор Мізоцького НВК, Похилюк Богдан Юрійович – селищний голова, Петрук Василь Петрович – краєзнавець, колишній голова селища Мізоч, Пальчевська Оксана Василівна - завідуюча Мізоцькою міською бібліотекою, Карпюк Олександр Леонідович – священик Різдво-Богородичної церкви Мізоча. Волонтери Мізоцької міської бібліотеки:  Подтопта Людмила Федорівна, Гаркава Богдана Богданівна, Мартинюк Інна Володимирівна, Карпюк Ірина Вікторівна,  Васюкова Галина Павлівна, Єрейська Іванна Леонідівна, Іскра Наталія Ауізовна).
Активізації роботи клубу посприяло і те, що у вересні 2011 р. Мізоч готувався святкувати 250-ту річницю надання йому Магдебурзького права. Розпочалася пошукова робота. В цей час було проведено багато зустрічей із істориками-краєзнавцями, керівниками підприємств та організацій селища, із видатними односельчанами. Записано ряд  відео інтерв’ю з науковцями, які розповіли про різні періоди в історії Мізоча; із головою селища про розвиток селища за останні 20 років; із керівниками підприємств та організацій про історію та роботу цих організацій. На основі цих матеріалів був змонтований фільм «Мізоч. Минуле та сучасне. 250 років Магдебурзького права».
Об’єднавши зусилля, учасники клубу відшуковували краєзнавчі відомості в архівах, бібліотеках, проводили опитування очевидців подій. Комунікація та обмін інформацією здійснювався через електронну пошту, соціальні мережі, у телефонному режимі, адже окремі учасники клубу проживають за межами Рівненщини.
Велика кількість копій публікацій про події в Мізочі були зроблені з періодичних видань, які знаходяться у фондах Рівненської ОУНБ, віднайдені в архіві Мізоцької школи-інтернату, особистих архівах жителів Мізоча[4].
Одночасно відбувався збір різних відомостей, фотодокументів, які опрацьовувалися, створювалися їх цифрові копії адже міська публічна бібліотека оснащена технічними засобами та пристроями, які дозволяють   створити документ, отримати копію та надати доступ до потрібних ресурсів.
Розширювався фонд краєзнавчих документів, який містив друковані джерела (книги, газети, журнали), формувалися тематичні папки з публікаціями про Мізоч, фотоальбоми.
Сьогодні колекція документів про Мізоч налічує 4245 примірників, з яких: 3114 фотографій, 993 публікації із книг та періодичних видань, 63 книги (28 з яких подаровані авторами, упорядниками), 22 брошури, видані бібліотекою, 42 фільми, 11 дисків.
Книги та брошури, або повністю присвячені Мізочу і мізочанам, або частково містять відомості про історичні події в Мізочі та про людей які тут народилися чи проживають…
Низка книг про Мізоч отримана бібліотекою в дар від авторів, окремі документи надійшли з Кракова, Берліна.
Ці матеріали зберігаються у спеціально відведеному краєзнавчому куточку та представлені на постійно діючій виставці «Стежками рідного краю».
Цінністю бібліотеки є оригінали фотографій (406 прим.), які зберігаються в фотоальбомі «Мізоч в старих фотографіях». Фотоальбом має такі  розділи: «Польський період в історії Мізоча», «Радянський період в історії Мізоча», «Підприємства, організації, вулиці», «Культура, освіта». Кожне фото має підпис з основними відомостями, які вдалося встановити: рік виконання, опис зображеного об’єкта чи місця, відомості про людей, інше.

На даний час в колекції Мізоцької міської бібліотеки є 3114 фотографій , з яких 697 – старі світлини (поч. та серед. ХХ ст.). Фотоколекція структурована та представлена у локальній базі даних за рубриками: Польський період; Радянський період; Освіта; Культура; Духовність; Спорт; Будинки; Пам’ятники; Підприємства. Сучасні фотографії розміщено за темами: Організації (організації та підприємства Мізоча); Відомі люди селища; Герої АТО; Ветерани; Діаспора; Талановиті мізочани; Пам’ятники; Краєвиди; Єврейське питання.
Окрім фотоматеріалів, база даних містить оцифровані статті з періодичних видань, інтернет-джерел, відео ресурси (фільми, інтерв’ю) по темі.
Бібліотекою створюються власні краєзнавчі ресурси, які активно використовуються учнями та вчителями: електронні презентації «У пам’яті історія жива. Мізоч на рубежі століть»,  де подані фотографії у порівнянні минуле – сьогодення; «Героїчні сторінки в історії Мізоча» про ветеранів ІІ світової війни; «Книга пам’яті мого роду», куди ввійшли біографія, фотографії, відеоінтерв’ю про майора у відставці, ветерана ІІ світової війни Ляховенка І. М.; «Діонісій Міклер – майстер садово-паркового мистецтва» до 255 річниці з дня народження творця Мізоцького парку; «Творчі вершини Юрія Хабатюка», присвячена творчості поета, кандидата філологічних наук Юрія Хабатюка, та приурочена відкриттю міні музею з одноіменною назвою, створеного при бібліотеці.
Також у бібліотеці зібрано 42 фільми про історичні та сучасні події в Мізочі, 11 дисків із записами музичних творів, пісень у виконанні талановитих земляків: (оперної співачки Одеського Національного Академічного театру опери та балету Люби Рибак, відомої української композиторки і виконавця власних пісень Галини Мосійчук, Мізоцького вокально-інструментального гурту «НеСистема», рок музика Рівненського симфонічного оркестру BREVIS, диригентом якого є мізочанин Геннадій Фіськов.
Окремі документи, а це копії статей, рукописних матеріалів сформовано у тематичні папки: «Стародавній Мізоч» (122 док.: карти, копії з стародруків, історичні нариси з преси та ресурсів інтернет, відомості селищної ради); «Сучасний Мізоч» (362 копії статей,  які стосуються сучасних подій); «Радянський період в історії Мізоча» (143 копії статей із місцевих газет та журналів).

 Всі статті в папках систематизовані, представлені в хронологічному порядку, пронумеровані та підписані – з якого джерела зроблена дана копія.  На початку папки на листах А4 на кожну статтю зроблений бібліографічний опис під відповідним порядковим номером.
Усі краєзнавчі відомості відображені у довідково-бібліографічному апараті бібліотеки, зокрема краєзнавчій картотеці та електронному каталозі[5]. Електронний каталог містить 993 бібліографічні описи з прикріпленими до них повними текстами.
  Спільна робота над виявленням та акумуляцією відомостей про край сприяє появі нових наукових публікацій, досліджень та розвідок.
Фотографії із колекції Мізоцької міської бібліотеки були використані канд. іст. н. Романом Михальчуком у формуванні частини експозиції виставки «Масові розстріли. Голокост між Балтійським і Чорним морями 1941-1944», яка проходила в Берліні (велика частина експозиції цієї виставки була присвячена Мізочу). Ці фотографії увійшли до каталогу фотовиставки.

Громадсько-політичний діяч, дослідник історії України та поет Андрухів Євгеній вивчає питання визвольної війни українського народу XVII ст. під проводом Б. Хмельницького, зокрема досліджує історичну достовірність щодо битви під Мізочем під проводом Івана Богуна на матеріалах краєзнавчого фонду бібліотеки.
Публічна бібліотека не обмежується дослідженнями селища Мізоч. Завідуючою Мізоцькою міською бібліотекою Оксаною Пальчевською ведеться вивчення історії сіл, які знаходяться на території Мізоцької селищної ради, зокрема Мізоч, Мізочок, Озерко, Клопіт. На даний час інформація про Мізоч та Мізочок уже розміщена на сторінках вільної енциклопедії «Вікіпедії».
Матеріали про історію та сучасність селища Мізоч, про пам’ятки культури, архітектури, видатних і відомих людей селища, список публікацій та книг про Мізоч, фотографії відомих людей, сучасних споруд, пам’яток архітектури були підготовлені завідуючою бібліотеки для публікації у 18 томі «Енциклопедії  Сучасної  України»[6] Інституту Енциклопедичних Досліджень Національної Академії  Наук України.
Міська публічна бібліотека відіграє велику роль не тільки у дослідженні та збереженні історичної пам’яті селища, але й у популяризації знань про минуле та сучасне життя краю.
З’являються видання, підготовлені бібліотекою, які містять спогади жителів про різні аспекти минувшини краю: «Мізоч в роки ІІ світової війни: спогади очевидців», «Дорогою долі: спогади жительки смт Мізоч, остарбайтера Левченко Степаниди Семенівни…»; етнографічні дослідження, в яких суттєву допомогу надала волонтер Подтопта Л. Ф. – «Легенда про виникнення назви «Мізоч», «Думи баби Федори», «Краса народної пісні»; краєзнавчі дослідження – «Мізоч на рубежі століть історія та сучасність», «Історичні відомості та спогади жителів про село Мізочок Здолбунівського району»; біографічні дослідження – «Світла пам’ять герою: Пам’яті Тараса Якимчука, який загинув в зоні АТО», «Чарівна голка Лідії Головницької», «Нечаєва Ольга Костянтинівна майстриня декоративно-ужиткового мистецтва". За шість років підготовлено та видано 22 брошури краєзнавчої тематики, які виходять такими серіями: «Місцевий фольклор», «Талановиті мізочани», «Історія краю».


Бібліотека активно використовує платформи соціальних мереж для підтримки попиту  на краєзнавчу інформацію, просування історичних знань, спілкування громади та обміну думками. Уся робота бібліотеки у соцмережах спрямована на створення образу музейного середовища, де через цікаві пости, фотоматеріали, враження та думки учасників підтримується довіра до бібліотеки як центру історичних знань громади, залучаються нові учасники з різних куточків світу, популяризуються послуги та туристична привабливість краю.
У 2017 році на сторінці Фейсбук була створена група «Мізоцька міська бібліотека», яка нині об’єднує 796 учасників. Тут поширюється інформація про події в селищі, анонсуються культурні події, оприлюднюються нові відомості про Мізоч та мізочан.
Особливе місце в масиві ресурсів бібліотеки належить краєзнавчому блогу «Мізоч історичний» (mizoch.blogspot.com), який формується з 2014 року. Це інтерактивна просвітницька платформа, що формується бібліотекою селищного рівня та представляє інтерес для молодих науковців, мандрівників, поціновувачів історію краю, туристів, які мають намір вперше відвідати Мізоч.
Блог структурований та пропонує доступ до матеріалів через такі рубрики:
- Сучасний Мізоч. Організації
- Історія Мізоча
- Мізоч в старих фотографіях
- Відомі люди селища
- Талановиті мізочани
З часу створення блог відвідало 24 898 користувачів (станом на 17/12/17), які проживають в Україні, Росії, Індії, Польщі, США, Іспанії, Франції, Японії, Великобританії, Кенії (країни розміщено в порядку зменшення кількості відвідувачів блогу).
Найбільшою популярністю користуються сторінки:
- Мізоч в старих фотографіях – 40 (переглядів за день)
- Історія Мізоча – 15 (переглядів за день)
- Відомі люди селища- 8 (переглядів за день)
- Сучасний Мізоч. Організації - 7(переглядів за день)
- Талановиті мізочани- 6 (переглядів за день)
Серед публікацій найбільш популярними для прочитання є  «Краєзнавчі книги в Мізоцькій бібліотеці», «Низький уклін героям України», «Турнір пам’яті Сергія Шолудька», «Пам’ять про голокост у Мізочі: Українські та закордонні реалії», «На конкурс: Візитівка Здолбунівщини: Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Мізоцький кряж», «Діонісій Міклер – майстер садово-паркового мистецтва».
Блог містить текстові публікації, матеріали наукових досліджень, фільми. Саме представлення тематичних відео, зокрема про голокост у Мізочі, привертає увагу до історії селища та його багатонаціональної громади дослідників з інших країн, зокрема Франції. Католицький священик Володимир Бойчук поряд із релігійною діяльністю вивчає історію розстрілів єврейського населення під час ІІ світової війни на Україні. Перебуваючи в Україні – відвідав Мізоч та скористався ресурсами бібліотеки – отримав копії документів, публікацій, ознайомився із спогадами очевидців подій. Зібрані матеріали будуть відображені  у дослідженні.

У поширенні краєзнавчих знань вагоме місце займає організація і проведення масових заходів: виставки, перегляди фільмів, конференції, екскурсії, інше. Такі події відбуваються у співпраці з  навчальними закладами, музеями, громадськими організаціями, владою та громадою селища.
Традиційно, в рамках свята селища, проходять демонстрації фільмів про Мізоч або окремі сторінки життя населеного пункту, організовуються книжково-документальні  виставки, наприклад «Живи і квітни рідний краю, славетний Мізоч, у віках», де були представлені книги, публікації про історію та сучасні події в Мізочі.
Популярними залишаються фотовиставки на тему «Мізоч в старих фотографіях», які організовуються в бібліотеці, в клубі, мізоцькому парку, на регіональних з'їздах православної молоді Здолбунівського благочиння. Наявна колекція старих світлин дозволяє організувати тематичні покази фотографій, наприклад «Мізоч і Мізочани», До Дня працівників архівних установ (крім фотографій тут були представлені публікації і копії документів з історії Мізоча), до Дня Незалежності, до Дня перемоги, інші.
Окремі аспекти місцевої історії, сучасного життя громади, обговорення нових книг з краєзнавства, огляди відбуваються під час презентацій книг, вечорів-зустрічей, демонстрації фільмів як у бібліотеці, так і в школі або клубі: «Люди, що прославили селище», «Мізоч. Минуле і сучасне», «Мізоч в старих фотографіях», «Історичними шляхами Мізоча», «У пам’яті історія жива», «Світла пам’ять герою» (вшанування пам’яті воїна АТО Якимчука Тараса), інші.
Успішна робота у напрямку бібліотечного краєзнавства дозволила публічній бібліотеці брати участь у фестивалях, краєзнавчих конкурсах.
У квітні 2016 року завідуюча бібліотекою брала участь у районному конкурсі «Візитівка Здолбунівщини» із роботою: «Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Мізоцький кряж» і здобула ІІІ призове місце.
У 2017 році юні користувачі бібліотеки, під керівництвом завідуючої бібліотекою, долучилися до районного творчого конкурсу «Моя мальовнича Здолбунівщина», де були представлені малюнки пам’яток культури, архітектури Здолбунівського району. Приз глядацьких симпатій здобула робота Мухи Юлії «Оранжерея Дуніних-Карвицьких – архітектурна пам’ятка XIX ст.».
Пожвавилася екскурсійна робота бібліотеки. Мізоч включений до туристичного маршруту Здолбунівщини. Бібліотекар виступає гідом туристичних груп, пропонуючи оглядини, цікаві розповіді та відвідування туристичних принад Мізоча. Серед постійних відвідувачів краєзнавчих екскурсій: представники районної та обласної Ради Ветеранського комітету, працівниківикультури і туризму Рівненської райдержадміністрації, учасники Координаційно-консультативної ради – голови сільських рад району, учасники та співробітники гуртка «Зоресвіт», школярі та педагоги Мізоцького НВК, Мізоцької школи- інтернату, вихованці ДНЗ «Малятко», гості селища, подорожуючі.
Краєзнавча діяльність міської публічної бібліотеки висвітлюється під час сходів жителів селища, педрад Мізоцького НВК та Мізоцької школи-інтернату, на виконкомах Мізоцької селищної ради, де оприлюднюються результати наукових розвідок тощо.
 Важливі події в селищі, інформація про відомих мізочан, відомості про цікаві історичні події постійно публікуються на сторінках місцевих періодичних видань «Нове життя», «Вісті Рівненщини». Бібліотекар постійно дописує у місцевий щомісячник «Здолбунівський промінь» (до 2016 р. «Мізоцький промінь», що розповсюджується безкоштовно, та потрапляє в кожну домівку жителів Мізоча. Майже в кожному номері щомісячника бібліотека інформує громаду про нові цікаві факти з історії селища.
Короткий перелік публікацій
1. Пальчевська О. А на її картинах – розмаїття квітів: [про самобутню художницю з Мізоча Марію Мартинчук] // Нове життя.- 2016.- 28 жовт.- С. 8
2.  Пальчевська О. Діонісій Міклер – творець Мізоцького парку: [ до 255 річниці з дня народження майстра] // Нове життя.- 2017.- 18 серп.- С. 4
3. Пальчевська О. Мізочок: Історія села: [історія села, яке входить до Мізоцької селищної Ради, з давнини до сьогодення] // Здолбунівський промінь.- 2016.- серпень.- С. 5
4.  Пальчевська О. НВК в історичних публікаціях: Про що писали газети: [про публікації в газеті «Перемога», яка виходила в Мізочі в 50-60-х роках ХХ століття] // Мізоцький промінь.- 2015.- лютий.- С. 6
5.  Пальчевська О. Пам’ятаймо та бережімо свою історію: [про краєзнавчі матеріали періоду ІІ свтової війни, зібрані в Мізоцькій  міській бібліотеці ] // Мізоцький промінь.- 2015.- травень.- С. 2
6. Пальчевська О. Світла пам’ять герою: [роковини вшанування пам’яті мізочанина Тараса Якимчука, який загинув в зоні АТО] // Нове життя.- 2015.- 24 липня.- С. 2
7. Пальчевська О. Світлини розстрілу мізоцьких євреїв на виставці в Берліні: [ виставка «Топографія терору. Голокост між Балтійським і Чорним морями 1941-1944» -організована у вересні 2016 р. в Берліні] // Нове життя.- 2016.- 21 жовт.- С. 4;  // Вісті Рівненщини.- 2016.- 21 жовт.- С. 4
8. Пальчевська О. Свято жінки на всі часи…: Про що писали газети: [святкування 8 березня 60 років назад в Мізочі] // Мізоцький промінь.- 2015.- березень.- С. 6
9. Пальчевська О. Скорботна свічка пам’яті святої: [вшанування пам’яті євреїв, які 75 років назад були розстріляні в мізоцькому яру] // Нове життя.- 2017.- 20 жовт.- С. 6
10.  Пальчевська О. Турнір пам’яті Сергія Шолудька: [ турнір з мініфутболу, присвячений другій річниці пам’яті героя АТО] // Нове життя.- 2017.- 10 лист.- С. 7
11. Пальчевська О., Черниш Л. Про що писали газети: [про газету «Перемога», яка виходила в Мізочі в 50-60-х роках ХХ століття] // Мізоцький промінь.- 2015.- січень.- С. 1









[1] Йонаш Кофта (1941, Мізоч-1988) – польский поет, драматург, сатирик і співак.
[2] Юрій Хабатюк (1940-1985, Мізоч) – український поет, літературознавець. У своїй поетичній творчості використовував традиційні форми східної поезії (рубаї, хокку).
[3] Деонісій Міклєр (1762-1853, м. Дубно) – ірландський ботанік і майстер садово-паркового мистецтва, який працював переважно на території України. У 1790-х роках Мікклер створив мальовничий парк у Мізочі.
[4] Найстаріша публікація: Радянські жінки – активні будівники комунізму // Перемога (Орган Мізоцького райкому Комуністичної партії України і районної ради депутатів трудящих, Ровенської області). – 7 березня 1954 р. – С.2.
[5] Найдавніший описаний документ краєзнавчої картотеки: Братчиков А. Материалы для исследования Волынской губернии в статистическом, этнографическом, сельскохозяйственном и других отношениях. Вып. 2. – Житомир, 1869 (про смт. Мизоч – С. 20; книга знаходиться в бібліотеці ім. Леніна м. Москва).
[6] Енциклопедія Сучасної України (ЕСУ) – перша багатотомна енциклопедія, що правдиво, неупереджено й всебічно подає цілісний багатогранний образ України ХХ–ХХІ століть у особах, інституціях, поняттях. Видання охоплює всі сфери буття України – від географічного положення, природи, історії, політичного устрою, економіки й промисловості, науки, культури, мистецтва, літератури до спорту й молодіжної субкультури.

1 коментар:

  1. Таємниці історії Мізоча.
    Правда Берестецько-Мізоцької битви.
    Фільм “БЕРЕСТЕЧКО. БИТВА ЗА УКРАЇНУ”, який руйнує міфи.
    Варто подивитись дві частини і виступ авторів:
    1. “Берестечко. Битва за Україну (частина 1)” –
    https://www.youtube.com/watch?v=q5_y01aGQe0
    2. “Берестечко. Битва за Україну (частина 2)” –
    https://www.youtube.com/watch?v=4wajqEgQE6M
    3. Автори фільму “Берестечко. Битва за Україну” про фільм –
    https://www.youtube.com/watch?v=WSXJFDH23d4
    Дискусія про фільм.
    Відповіді авторів фільму історику Юрію Мицику.
    Стаття “Знущання над історією України тривалістю у триста років” –
    https://site.ua/svyatoyar.ros/29865-znuschannya-nad-istorieyu-ukrayini-trivalistyu-u-trista-rokiv/

    ВідповістиВидалити