неділю, 9 грудня 2018 р.

МІЗОЧ НА РУБЕЖІ СТОЛІТЬ


Ніби юний легінь у тіні каштанів,
У задумі скверів, зелені садів
Постає наш Мізоч у новій обнові
В’язанками вулиць, золотом ланів...
/ Н. І. Кубович «Пісня про Мізоч»/


Мізоч має глибоке історичне коріння. За весь період свого існування він переживав періоди розквіту та занепаду. Розвиток економіки, культури, освіти, різкі зміни політичного становища, а в результаті – зміни статусу: від маленького села (перша згадка про як датується 1322 р.); до власності родини польських магнатів Дуніних-Карвицьких(середина XVIII ст. – початок ХХ ст..), за яких Мізоч отримав Магдебурзьке право (поч. 18 ст.), та став містом, з 1940 р. по 1959 – Мізоч був районним центром, з 1959 року це – селище міського типу, а в 2017 році Мізоч набуває статусу селища.
У різні періоди Мізоч був ареною історичних, політичних, культурних подій, з ним пов’язане життя та діяльність відомих науковців, літераторів, митців, громадських та військових діячів. 
Територія Мізоча та його околиць зберігає цікаві архітектурні та природничі об’єкти:
-         мальовничий парк створений відомим майстром садово-паркового мистецтва – ірландцем Діонісієм Міклером в кінці XVIII ст., який займає площу 15 га., та охороняється законом, як пам’ятка садово-паркового мистецтва;

-         оранжерею Карвицьких муровану в XVIII—XIX ст.;

-         парафіяльний костел ім. святого Яна Непомуцена, побудований в 1830 р.;
-        будинок, де проживав католицький священик, побудований в той же час, що і костел…

Зважаючи на те, що історія Мізоча багата та цікава, вона постійно перебуває у колі професійних інтересів науковців, дослідників, краєзнавців.
Мізоцька міська бібліотека спільно із однодумцями та небайдужими мізочанами, які входять в краєзнавчий клуб «Берегиня», створений при бібліотеці, вже кілька років займається пошуком, збереженням та популяризацією знань про минуле та сучасне життя краю.
На даний час в бібліотеці зібрана велика колекція документів, публікацій, книг, фільмів, спогадів очевидців подій, фотографій… І завдяки цьому з’явилася можливість надавати інформаційну допомогу краєзнавчого характеру  вчителям, студентам, школярам, науковцям, дослідникам історії…
Зокрема: Фотографії із колекції Мізоцької міської бібліотеки були використані кандидатом історичних наук Романом Михальчуком у формуванні частини експозиції виставки «Масові розстріли. Голокост між Балтійським і Чорним морями 1941-1944», яка проходила в Берліні у вересні 2016 р.  (велика частина експозиції цієї виставки була присвячена Мізочу. Роман Юрійович особисто готував і представляв цю частину експозиції в Берліні);
Завідуюча бібліотекою О. Пальчевська готувала історичну довідку про селище Мізоч на замовлення Інституту Енциклопедичних Досліджень Національної Академії  Наук України для розміщення в «Енциклопедії сучасної України», 18 томів якої вже вийшло друком і надійшли в книгозбірні району;
Краєзнавчі дослідження Мізоцької міської бібліотеки використав у своїй роботі Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація» для виготовлення історико-архітектурного опорного плану селища Мізоч.
Про краєзнавчу роботу Мізоцька міська бібліотека постійно інформує на сторінках блогу «Мізоч історичний», в групі «Мізоцька міська бібліотека» у  Facebook, на сторінках місцевих ЗМІ…
Крім того в грудні 2017 року в Рівненській обласній державній науковій бібліотеці проходила науково-практична конференція «Краєзнавчі ресурси бібліотек: формування та популяризація», на якій завідуюча бібліотекою виступила із доповіддю: «Слідами історії. Бібліотека та збереження історичної пам’яті».

В неділю 3 червня 2018 р. в селі Дермань Друга, в рамках «Краєзнавчого дня «Дерманський світильник» проходила Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція «Дерманська та Мізоцька земля в українському та загальноєвропейському вимірі», на яку прибули науковці із Рівного, Києва, Кременця, Одеси, Львова, Острога, Здолбунова, Мізоча. Вони, у своїх доповідях ознайомили учасників конференції із цікавими науковими дослідженнями історії, культури, освіти, архітектури, економіки, політики, духовності Дермані та Мізоча. Завідуючій Мізоцькою міською бібліотекою пощастило виступити на цій конференції  із доповіддю «Пам’ятки архітектури, історії та культури селища Мізоч, роль Мізоцької міської бібліотеки у дослідженні та збереженні історії краю».

Не хотілося б зупинятися на досягнутому, адже ще багато цікавого таять в собі невивчені сторінки історії Мізоча. Закликаю однодумців:  мізочан, і не тільки – долучайтеся до пошукової роботи поки ще живі очевидці подій, поки ще зберігаються десь на горищах старі фотографії.
На даний час не тільки давня історія потребує дослідження та вивчення, а і радянський та сучасний період в історії Мізоча. 
Мізоцька міська бібліотека постійно веде дослідницьку роботу і тут Вас завжди чекають із історією Вашої родини; організації, де Ви чи Ваші рідні працювали; із розповідями про Ваші нагороди та досягнення…

Немає коментарів:

Дописати коментар